U razgovorima predsjednika Sabora Luke Bebića s austrijskim dužnosnicima izražena potpora brzom ulasku Hrvatske u EU

Beč - Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić razgovarao je s predsjednikom Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Peterom Mittererom i s glavnim tajnikom austrijskog saveznog ministarstva za europske i međunarodne poslove Johannesom Kyrleom, koji su ponovno istaknuli snažnu austrijsku potporu što skorijem pristupanju Hrvatske u EU. 

"Bio je to prijateljski razgovor i mogu potvrditi da je Austrija spremna svekoliko pomoći Hrvatskoj na putu što skorijeg punopravnog članstva u EU", izjavio je nakon susreta s predsjednikom Hrvatskoga sabora predsjednik Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Peter Mitterer.

"Vodili smo vrlo sadržajne i konstruktivne razgovore", rekao je predsjednik Sabora Bebić ocijenivši da je "ovo bio vrlo uspješan posjet". Izvijestili smo austrijske sugovornike o hrvatskom pregovaračkom procesu, pokrenuli mnoga pitanja daljnje suradnje u gospodarstvu, posebice turizmu te također izvijestili o našoj politici prema jugoistoku Europe i želji Hrvatske da te zemlje s njome dijele iste europske vrijednosti kao što ih i Hrvatska želi dijeliti s EU.

Posebice je bilo riječi o ustroju parlamenata Austrije i Hrvatske, rekao je Bebić dodajući da se "Hrvatska nalazi pred početkom opće rasprave o reorganizaciji teritorijalnog ustroja i decentralizaciji" te da je bilo korisno čuti austrijska iskustva. Naglasio je da u svim razgovorima izražena snažna potpora hrvatskom putu u EU.

U razgovorima je bilo riječi i o konkretnim prijedlozima za daljnje jačanje parlamentarne suradnje. Tijekom posjeta Austriji predsjednik Sabora susreo se i s predsjednikom parlamentarne skupine prijateljstva Austrija-Hrvatska Oswaldom Klikovitsem, koji je izjavio da u sklopu daljnjeg unapređenja parlamentarne suradnje Austrija želi pomoći Hrvatskoj u europskom pregovaračkom procesu te da je s hrvatske strane izražena potreba pomoći u poljoprivredi. "Ponudili smo da naše iskustvo stavimo na raspolaganje hrvatskim prijateljima. Kao Gradišćanci imamo poseban odnos prema Hrvatskoj i želimo da naša iskustva i prednosti Hrvatska iskoristi", zaključio je Klikovits.

Predsjednik Sabora Bebić, koji je u dvodnevnom službenom posjetu Austriji, poslijepodne će posjetiti Gradišće, gdje je predviđen razgovor s predsjednikom pokrajinske skupštine Gradišća Walterom Priorom i susret s gradišćanskim Hrvatima.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina