Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić na 296. Sinjskoj alci


Sinj, 7. kolovoza 2011. – U Sinju je danas održana 296. Sinjska alka, koju je po drugi put osvojio Ante Zorica. Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18. stoljeća. 

Sinjsku alku trčalo je 17 alkara kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić te predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koji su uoči održavanja današnje Sinjske alke bili nazočni svečanom prijemu u Alkarskim dvorima kojemu je domaćin bio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić. 

Jukić je pozdravljajući nazočne posebice naglasio važnost što je u listopadu 2010. godine Sinjska alka uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine. "To uvrštavanje na UNESCO-v popis otvara nam šire horizonte", rekao je Jukić. On je također kazao kako se Sinjskom alkom njeguje i kršćanski nazor. Predsjednik Josipović, koji je i pokrovitelj ovogodišnje alke, novinarima je kratko izjavio kako je važno što to postaje jedna kulturna manifestacija na kojoj se okuplja sve više ljudi i što je, kako je naveo, Sinjska alka lišena politizacije. 

Svečanom prijemu, među uzvanicima, bili su nazočni predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te supredsjedatelj Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Drago Lovrić te generalni tajnik biskupske sinode, monsinjor Nikola Eterović.
Na svečanom prijemu čelnici Viteškog alkarskog društva Predsjedniku Republike Ivi Josipoviću uručili su prigodne darove, a upriličeno je i tradicionalno fotografiranje alkara s gostima.
 

Author: Ured predsjednika Sabora/Hina