Reiner: Svjesni smo da Turska nosi teško breme rješavanja izbjegličke i migrantske krize

Zagreb - Hrvatska i Turska tradicionalno imaju dobre i prijateljske bilateralne odnose i nadamo se njihovu daljnjem razvoju, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u ponedjeljak na početku svojega sastanka s turskim veleposlanikom Ahmetom Tutom. Reiner je dodao kako se usto zalaže za jačanje multilateralne suradnje u sklopu SEECP-a (Proces suradnje u jugoistočnoj Europi).

U vezi s jačanjem gospodarske suradnje, Tuta je istaknuo kako turske tvrtke ulažu u Hrvatsku, ponajprije u turizam, no slaže se da velik potencijal postoji i u području poljoprivrede i energetike, osobito obnovljivih izvora energije, a pozicioniranje Turske ovisit će o viziji i strategiji Hrvatske u nadolazećem razdoblju.

Na sastanku se razgovaralo i o izbjegličkoj i migrantskoj krizi koja pogađa Europu. - Iako velika i snažna država, svjesni smo da se s obzirom na izbjegličku i migrantsku krizu Turska danas nalazi u specifičnome položaju s teškim bremenom, istaknuo je Reiner te dodao kako Hrvatska podupire nastavak pregovora Europske unije i Turske koja ima važnu ulogu u zaustavljanju rata u Siriji. -Turska je u protekle četiri godine skrbila o 2.5 milijuna izbjeglica te i dalje šalje humanitarnu pomoć za oko 70.000 izbjeglica koji se nalaze na sirijskoj strani tursko-sirijske granice. Zbog popunjenosti kapaciteta trenutačno ih ne može primiti u svoja prihvatilišta, podsjetio je turski veleposlanik te zaključio kako bi Turska i Europska unija zajedno trebale djelovati radi rješavanja toga gorućeg pitanja.

Author: Služba za medije