Reiner: Razvoj održivosti Jadrana zajednički interes Hrvatske i Albanije

Zagreb – Hrvatsko-albanski bilateralni odnosi nisu samo prijateljski nego su obilježeni visokom razinom razumijevanja i suradnje na svim područjima, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner na početku sastanka s albanskim veleposlanikom Ilirom Melom održana u četvrtak u Hrvatskome saboru.

- Unaprjeđenje odnosa sa susjedima jedan je od prioriteta hrvatske vanjske politike, a u svoje susjedstvo ubrajamo i Albaniju s kojom dijelimo Jadransko more, rekao je Reiner i dodao kako su u fokusu suradnje izgradnja jadransko-jonske autoceste i plinovoda, ali i projekti zaštite okoliša i razvoja održivosti Jadrana. Uz Jadransko-jonsku inicijativu, priliku za jačanje bilateralnih odnosa nudi i SEECP (Proces suradnje u jugoistočnoj Europi), pri čemu svakako treba izgraditi i snažniju međuparlamentarnu suradnju, rekao je Reiner.

- Imajući u vidu brojne zajedničke interese, Tirana Hrvatsku smatra važnim partnerom te stoga ima snažnu volju za jačanjem suradnje, ne samo u području gospodarstva nego i kulture i turizma, rekao je Melo te dodao kako Hrvatska i Albanija i s obzirom na svoje članstvo u NATO-u trebaju imati ključnu ulogu u ovome dijelu Europe.

Author: Služba za medije