Leko studentima: Demokracija je naš svijet i budućnost

Zagreb – Demokracija je naš svijet, naša odluka i budućnost, poručio je u srijedu predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko studentima prava koji u organizaciji hrvatskoga ogranka Europske udruge studenata prava (ELSA) sudjelovali u projektu Simulirani parlament.

Svrha je projekta upoznati studente sa zakonodavnim postupkom u Saboru, poticati toleranciju, pluralizam, retoričke sposobnosti i političku svijest. U projektu je sudjelovalo više od sto studenata sa svih pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a na simuliranoj saborskoj sjednici studenti su raspravili Zakon o udomiteljstvu. 

Predsjednik Sabora izrazio je zadovoljstvo što su studenti i ove godine pokazali zanimanje za rad Sabora i za hrvatsku demokraciju koja "podrazumijeva odgovornost svih u društvu". Studente je podsjetio da po Ustavu i načelima demokracije, vlast proizilazi i pripada građanima, da je u Hrvatskoj podijeljena na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu.

- U modernim demokratskim državama, nažalost, javlja se i četvrta vlast koja je jača od te tri, "to je financijska, bankarska vlast", konkretizirao je predsjednik Sabora. 

- U Saboru su, kaže, od početka shvatili da je važno da građani znaju o čemu odlučuju i što mogu očekivati od pojedinih dijelova vlasti. - Važno je da vlasti međusobno surađuju i da se međusobno kontroliraju, rekao je Leko, primjetivši da je to lako napisati, ali teško provesti, posebno ako građani nemaju svijest koja je njihova uloga u demokraciji. 

Predsjednik Sabora drži da hrvatsko društvo u demokratskome smislu napreduje vrlo značajno i dobrim koracima, da u toj edukaciji sudjeluje i Sabor koji projektima simuliranoga parlamenta svim uzrastima, od osnovnoškolaca do studenata, omogućuje da uče o donošenju odluka.

- Otvorili smo Sabor od osnovaca do studenata, da kroz simulirane sjednice nauče kako je teško odlučivati o stvarima za koje niste stručnjak, naveo je Leko koji je studentima zaželio da čim više "idu u praksu".

- Želim da se u Saboru osjećate dobro, da je ovo vaš parlament, jer demokracija je naš svijet, naša odluka i naša budućnost, poručio je studentima predsjednik Sabora Josip Leko.
 

Author: Hina/Služba za medije