Leko: Zasluge antifašista nikada ne smiju biti zaboravljene

Rijeka – Zasluge antifašista nikada ne smiju biti zaboravljene. Vaša borba ispunjava nas ponosom. Vrijednost antifašizma danas želimo prenijeti mlađim naraštajima, kako bi znali čuvati te vrijednosti za koje ste se vi borili – za slobodu, mir, pravo na različitost i za uvažavanje drugih i drukčijih. 

Za toleranciju i dijalog i za socijalnu pravdu, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na Svečanoj akademiji u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu, koja se održala u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. 

Leko je istaknuo kako je Rijeka tijekom povijesti, zbog svojega geostrateškog položaja i gospodarske važnosti, često bila izložena teritorijalnim aspiracijama i pokušajima odnarođivanja stanovništva. 

Rekao je da su se u Drugome svjetskom ratu Riječani, Gorani i Primorci digli protiv nacističke i fašističke ideologije sa snažnom voljom za slobodom i priključivanjem Rijeke hrvatskoj matici zemlji. Ocijenio je da je Rijeka prije 70 godina konačno pripala samim Riječanima, ne samo Hrvatima nego i pripadnicima svih drugih nacija koji u njoj žive. 

- Sedamdeset godina života u gotovo neprekinutome miru koji su Rijeci omogućili da nesmetano raste i razvija se u skladu sa željama svojih Riječana – to je najveća, ogromna zasluga hrvatskoga antifašističkog pokreta, poručio je Leko. Dodao je kako slobodu i antifašističke vrijednosti treba čuvati, a danas se to očituje u borbi za ljudska prava, zaštiti prava manjina i temeljnih sloboda. 
 

Author: Ured predsjednika Sabora