Predsjednik Sabora Luka Bebić sastao se s američkim senatorom Begichem na Croatia Summitu u Dubrovniku

Dubrovnik – Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić održao je tijekom Croatia Summita 2011. u Dubrovniku bilateralni susret sa senatorom savezne američke države Aljaske Markom Begichem. Središnja tema susreta bila je bilateralna, gospodarska, kulturna i znanstvena suradnja Hrvatske i Aljaske.

Hrvatska je važna saveznica Sjedinjenih Država i ima jedinstvenu ulogu u cijeloj regiji, kako gospodarski tako i sigurnosno gledano, istaknuo je Mark Begich, prvi senator Sjedinjenih Država hrvatskog porijekla. Dodao je kako je buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji od iznimne gospodarske važnosti. Usporedivši sličnosti prirodnih resursa Aljaske i Hrvatske, Begich je izrazio mišljenje kako bi Hrvatska kao zemlja bogata prirodnim resursima svoj razvoj trebala promišljati u skladu s načelima održivog razvoja te korištenja obnovljivih izvora energije. U tom kontekstu je Begich Hrvatskoj ponudio i razmjenu gospodarskih i znanstvenih iskustava.

Iskustva Aljaske po pitanju zaštite okoliša te ribarske industrije od velikog su interesa za Hrvatsku. Jedan od osnovnih prioriteta nam je zaštita Jadranskog mora i njegove biološke ravnoteže kao najvećeg hrvatskog razvojnog resursa, rekao je Bebić uputivši Begichu poziv za posjet američkog gospodarskog izaslanstva Hrvatskoj.

"Želja mi je posjetiti Hrvatsku s izaslanstvom aljaških gospodarstvnika. Hrvati su me zadivili svojom vizijom razvoja zemlje te svojim entuzijazmom. Gledaju u bolju budućnost i žele iskoristiti novu priliku koja im je pružena članstvom u Europskoj uniji, a na tom putu mogu računati na potporu Sjedinjenih Država", rekao je Begich kojemu je ovo prvi posjet Hrvatskoj.
 

Author: Ured predsjednika Sabora