Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio državnog tajnika u indijskom MVP-u Viveka Katjua

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indije Viveka Katjua, s kojim je razgovarao o odnosima Hrvatske i Indije.

U razgovoru dvojice dužnosnika izraženo je zadovoljstvo bilateralnim odnosima koji su tradicionalno vrlo dobri i prijateljski. Predsjednik Sabora je istaknuo značaj ovog posjeta indijskog državnog tajnika Hrvatskoj s obzirom na aktualne pripreme posjeta najvišeg saborskog izaslanstva Indiji u ožujku ove godine. Obostrano je izraženo očekivanje da će skori posjet Indiji predsjednika Hrvatskog sabora pridonijeti još intenzivnijoj suradnji dviju država.

Predsjednik Sabora je kazao kako je zadaća parlamentarne diplomacije da načelno otvara teme od zajedničkog interesa, dok su vlade zadužene za konkretnu provedbu dogovora i projekata. Kao moguća područja suradnje Hrvatske i Indije spomenuo je znanost i tehnologiju, turizam, brodogradnju te ulaganje u hrvatske luke. 

Na sastanku dvojice dužnosnika razgovaralo se i o sigurnosno-političkoj situaciji u indijskom susjedstvu, naročito o Afganistanu, kamo je Hrvatska poslala pripadnike svoje vojske radi osiguranja mira u toj zemlji. Predsjednik Sabora je pozdravio konstruktivnu politiku Indije i ukazao na utjecaj ove zemlje za mir i stabilnost u svijetu.
 

Author: Ured predsjednika Sabora