Predsjednik Sabora prihvatio pokroviteljstvo nad komemorativnim obilježavanjem 72. obljetnice masovnoga stradanja na području Trilja i Otoka

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner susreo se danas s gradonačelnikom Trilja Ivanom Šipićem.

Gradonačelnik Trilja uručio je predsjedniku Sabora zahtjev za pokroviteljstvom nad komemorativnim obilježavanjem 72. obljetnice masovnoga stradanja civilnoga stanovništva te zarobljenih i nenaoružanih pripadnika domobranstva za vrijeme Drugoga svjetskog rata na području Trilja i općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Predsjednik Sabora akademik Željko Reiner prihvatio je pokroviteljstvo.

U ožujku 1944. pripadnici njemačke 7. divizije SS „Princ Eugen“ u devet sela na području općine Otok i Trilja pobili su najmanje 1256 osoba, većinom žena, djece i staraca. U svibnju 1944. pripadnici partizanske 10. dalmatinske udarne brigade pobili su više od stotinu zarobljenih i nenaoružanih pripadnika hrvatskoga domobranstva kod Markovića jame na području Trilja.

Polaganjem vijenaca, svetim misama i komemorativnim skupovima Trilj i općina Otok odaju počast ovim brojnim nedužnim žrtvama zločina.

Author: Ured predsjednika Sabora