Predsjednik Sabora Reiner sudjelovao na obilježavanju obljetnice Katoličkoga bogoslovnog fakulteta

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner sudjelovao je na obilježavanju 20. obljetnice potpisivanja Ugovora o položaju i djelovanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) u sastavu Sveučilišta u Zagrebu.

Na svečanosti su sudjelovali nadbiskup zagrebački i veliki kancelar KBF-a kardinal Josip Bozanić, ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dekan KBF-a Tonći Matulić te brojni gosti. Obraćajući se nazočnima, predsjednik Sabora akademik Reiner podsjetio je kako je 1990. ispravljena povijesna nepravda koju je komunistička vlast 1952. godine nanijela Katoličkomu bogoslovnom fakultetu isključivši ga iz sastava Sveučilišta u Zagrebu.

- Taj nemili događaj označio je grubi prekid u povijesnome razvoju hrvatskoga sveučilišta i znanosti. Bio je to ujedno i raskid s tradicijom hrvatskoga naroda, pokušaj da se iskorijene kršćanski duh i pripadno kulturno naslijeđe u čijem su okrilju Hrvati stoljećima gradili vrijednosti i svoj identitet. Najbolji dokaz ispravnosti odluke o ponovnom uključenju KBF-a u sastav Sveučilišta u Zagrebu je interes za upis na studije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i uspjesi studenata, kazao je akademik Reiner.

Author: Ured predsjednika Sabora