Predsjednik Sabora Reiner primio veleposlanicu Slovenije Smiljanu Knez

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u nastupni posjet veleposlanicu Slovenije Smiljanu Knez.

Gospodarsko-trgovinska suradnja i kulturna razmjena Hrvatske i Slovenije, smatraju, na visokoj su razini. Na sastanku je bilo riječi o zajedničkim multilateralnim interesima Hrvatske i Slovenije u sklopu procesa Brdo-Brijuni, Berlinskoga procesa te inicijative Jadran-Baltik-Crno more.

- Na najnovijem su europskom popisu ključnih energetskih infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa i četiri projekta koja povezuju Hrvatsku i Sloveniju. To su elektroenergetska interkonekcija Hrvatska-Mađarska-Slovenija, plinska interkonekcija Hrvatske i Slovenije na potezu Lučko-Zabok-Rogatec, razvoj pametne mreže s pomoću projekta Sinco.grid te izgradnja LNG terminala na Krku, kazao je predsjednik Sabora akademik Reiner te dodao kako postoji i znatan dodatni potencijal za suradnju na području prometne infrastrukture.

Veleposlanica Knez kazala je kako je regionalna suradnja iznimno važna te kako Hrvatska i Slovenija sredstva za zajedničke prekogranične projekte mogu povući iz europskih fondova.

Author: Ured predsjednika Sabora