Predsjednik Sabora Reiner primio izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner održao je sastanak s izaslanstvom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe koje je predvodio izvjestitelj o demokraciji na regionalnoj razini Ole Haabeth. 

-Vjerujem da ste tijekom svoga boravka u Hrvatskoj dobili detaljan uvid u stanje lokalne i regionalne demokracije te da ste u razgovoru s ministricom uprave kao i zamjenicama ministara regionalnog razvoja i EU fondova i financija dobili i detaljnije informacije o planovima mjera koje Vlada RH planira poduzimati ove i sljedećih godina u cilju optimalizacije teritorijalnog ustroja Republike Hrvatske te definiranja učinkovitijeg modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije. Hrvatski sabor će u tim nastojanjima pratiti Vladu RH te kroz tematske rasprave, a potom i rasprave oko konkretnih zakonskih prijedloga brinuti da se postignu optimalna rješenja, kazao je akademik Željko Reiner. 

Izvjestitelj o demokraciji na regionalnoj razini u Kongresu Vijeća Europe Ole Haabeth upoznao je predsjednika Sabora Reinera s radom Kongresa Vijeća Europe kao i procedurama u okviru redovitog periodičnog praćenja provedbe obveza koje je Hrvatska preuzela kao potpisnica Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

-Trenutačna praksa u Republici Hrvatskoj je da se iz državnog proračuna 5 posto sredstava izdvaja za potrebe jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dok na europskoj razini taj postotak je znatno veći i kreće se oko 25 posto. Hrvatska mora težiti dosezanju tog europskog standarda, kazao je predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Tulio Demetlika.

Na sastanku su sudjelovali i član Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Damir Mateljan te član grupe neovisnih stručnjaka o Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi David Melua.

Author: Ured predsjednika Sabora