Reiner primio delegaciju češke Južnomoravske županije

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je u Hrvatskome saboru delegaciju Južnomoravske županije koju je predvodio župan Michal Hašek.

Povod susretu bilo je otvorenje Dana Južnomoravske županije koji su se održali 13. i 14. travnja 2016. godine, a zahvaljujući kojima Hrvati imaju priliku upoznati južnomoravsku kulturu, gospodarstvo i gastronomiju. Župan Južnomoravske županije Michal Hašek je istodobno i predsjednik Udruženja županija Republike Češke, a poznat je kao osoba koja se iznimno zalaže za razvoj bilateralnih odnosa između Republike Češke i Hrvatske.

Župan Hašek je zahvalio predsjedniku Hrvatskoga sabora akademiku Željku Reineru na sudjelovanju na proslavi 25. obljetnice osnutka Višegradske skupine te primitku delegacije Odbora za mandate i imunitete Parlamenta Republike Češke, kao i na njegovom intenzivnom radu i sudjelovanju na jačanju odnosa dviju država.

Hašek se s oduševljenjem osvrnuo na provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj kao i na način na koji se skrbi o njima, te ujedno ponudio suradnju Češke Republike na području reformi javnih uprava te europskih fondova u kojima imaju bogato i uspješno iskustvo.

-Zahvaljujući Vladimiru Bileku, zastupniku češke i slovačke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru, naša suradnja se uspješno razvija u pravcu turizma, kulturne i obrazovanja, pa stoga ovih dana idemo u posjet na Dane Zadarske županije, a nakon toga u Bjelovarsko–bilogorsku županiju u grad Daruvar, rekao je Michal Hašek.

Author: Ured predsjednika Sabora