Predsjednik Sabora sastao se s izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za pitanja povrata imovine

Zagreb - Sukladno zahtjevu od početka ožujka ove godine predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner sastao se s izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za pitanja povrata imovine koju je predvodio američki posebni izaslanik za pitanja holokausta u Ministarstvu vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Nicholas Dean.

Uz njega su sudjelovali Margaret Nardi, zamjenica veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u RH, Tibor Shalev Schlosser, poseban izaslanik Države Izrael za pitanja holokausta, Susan Sandler, iz Ureda posebnog izaslanika za pitanja holokausta, Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, Daniel Mariashin, izvršni zamjenik predsjednika B'nai B'ritha International, Arie Bucheister, šef Kabineta, Konferencija o židovskim financijskim potraživanjima od Njemačke, Evan Hochberg,viši savjetnik za međunarodnu suradnju, Svjetska židovska organizacija za pitanja povrata imovine, Ivan Ceresnjes, član Zajedničkog vijeća, Svjetska židovska organizacija za pitanja povrata imovine, Eric Wiliams, drugi tajnik u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih država u RH.

Na sastanku se razgovaralo o restituciji židovske imovine oduzete pravnim i fizičkim osobama za vrijeme ustaškog režima i jugoslavenske komunističke vladavine.

Izaslanstvo je iskazalo posebno zadovoljstvo djelovanjem predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera, te kontinuiranom brigom, skrbi i empatijom prema Židovima stradalim u holokaustu i pitanjem povrata njihove imovine.

Akademik Željko Reiner u svom izlaganju naglasio je ulogu Židova u Republici Hrvatskoj i njihov doprinos hrvatskoj povijesti. Ponudio je više modela rješavanja njihove imovine te upoznao nazočne s pravima nacionalnih manjina uključujući i židovsku zajednicu. U svom izlaganju posebno se osvrnuo o aktivnostima i programima koje provodi Republika Hrvatska te edukaciji o holokaustu.

Predsjednik Sabora je istaknuo da u usporedbi s mnogim drugim zemljama antisemitizam u Hrvatskoj uopće nije problem.

Author: Ured predsjednika Sabora