HGSS-u dodijeljeno priznanje "Europski građanin"

Zagreb - U organizaciji Ureda za informiranje Europskoga parlamenta u Republici Hrvatskoj i Hrvatskoga sabora u petak je u Hrvatskome saboru održana nacionalna svečanost dodjele nagrade "Europski građanin" Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS).  Europski parlament (EP) ovo priznanje od 2008. dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta. 

HGSS je za nagradu "Europski građanin" nominirao hrvatski zastupnik u Europskome parlamentu Tonino Picula. - Solidarnost je riječ koja se u Europi često čuje i piše, no u praksi je rijetka. HGSS je primjer solidarnosti na djelu, i to ne samo u Hrvatskoj nego i šire, rekao je među ostalim Tonino Picula dodijelivši nagradu pročelniku HGSS-a Vinku Prizmiću.

HGSS je osnovan 1950. godine kao interna služba Hrvatskoga planinarskog saveza i danas je prerastao u službu javnoga tipa koja o sigurnosti građana brine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Riječ je o neprofitnoj udruzi koja okuplja oko 800 članova volontera organiziranih u 24 stanice i koja sudjeluje i u prekograničnim spasilačkim akcijama s međunarodnim partnerima.

- Nagrada je došla u dobre ruke, jer svojim radom dajemo doprinos zajednici u kojoj živimo. Radimo i na razini regije i svoju ljudskost i solidarnost pokazujemo onome kome je to potrebno. Ovom nagradom čast nije iskazana samo sadašnjim članovima HGSS-a nego i generacijama koje će doći nakon nas, rekao je Vinko Prizmić primivši nagradu.

 - Požrtvovnost se ponekad zaboravlja. Vi u HGSS-u spašavanjem tuđih života, zdravlja i imovine dokazujete kako ljudskost i altruizam nisu umrli, i to je bogatstvo Hrvatske. HGSS zaslužuje bolji odnos, ne samo u Europi nego i u Hrvatskoj. Potrebna vam je još bolja oprema za rad i osobno ću se za to zalagati. HGSS na najbolji način promiče Hrvatsku i stoga je zasluženo dobio ovo prestižno priznanje, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.
 

film o HGSS-u

Author: Služba za medije