Predsjednik Sabora Leko s američkim dužnosnicima razgovarao o BiH i izbjegličkoj krizi

Washington - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik saborskoga Odbora za međuparlamentarnu suradnju Davor Božinović borave u četverodnevnome posjetu Washingtonu gdje sudjeluju na Parlamentarnome obavještajno-sigurnosnom forumu u organizaciji američkoga Kongresa. 

Na marginama foruma predsjednik Sabora Leko i saborsko izaslanstvo sastali su se u utorak u Bijeloj kući s Victoriom J. Taylor, direktoricom za Balkan, Crno more i Kavkaz u Vijeću za nacionalnu sigurnost. 

Leko se na sastanku, među ostalim, dotaknuo i položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Upozorio je na potrebu jačanja funkcionalnosti BiH i ravnopravnoga položaja svih triju konstitutivnih naroda i građana u BiH te istaknuo potrebu za jačim angažmanom SAD-a i EU-a u pronalaženju rješenja za provedbu ustavnopravnih reformi u BiH. Taylor je rekla kako SAD podržava nastojanja EU-a u provođenju ekonomskih i socijalnih reformi te da neće dopustiti ugrožavanje BiH kao države.

Leko se nadalje sastao s Janice Hahn, članicom američkoga Kongresa, koja je iskazala veliko razumijevanje za položaj Hrvata u BiH te je izvijestila Leku o rezoluciji vezanoj za jednakomjernu zastupljenost Hrvata u institucijama BiH koju je predložila i koja je u proceduri na radnim tijelima Kongresa.

Uoči početka foruma predsjednik Sabora sastao se i s Robertom Pittingerom, članom Kongresa i predsjednikom posebne skupine za terorizam i nekonvencionalne oblike ratovanja, s kojim je saborsko izaslanstvo razmijenilo stajališta o aktualnoj izbjegličkoj krizi u Europi.
 

Author: Služba za medije