Leko sudjelovao na forumu ministara obrane Jugoistočne Europe

Dubrovnik – Ove godine Hrvatska je domaćin konferencije „Sveobuhvatni regionalni sastanak ministara obrane zemalja Jugoistočne Europe“ (Comprehensive regional ministerial- CRM) koja se 21.i 22. listopada održava u Dubrovniku.

Na otvorenju konferencije skupu ministara obratio se i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Istaknuo je kako pitanje izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere zbog čega treba podržati napore svih zemalja regije koje žele ući u NATO savez, koji je naveo kao jamstvo sigurnosti hrvatskih granica.

- Hrvatska je članica NATO-a, a članstvom je dobila mnogo. Učinci nisu vidljivi u svakodnevnom životu naših građana, ali mi smo svjesni da je NATO savez još uvijek najkredibilniji na svijetu, a to je ujedno savez sustava vrijednosti koje i mi zastupamo. Hrvatska je s time trajno riješila svoje strateško pitanje sigurnosti i definitivno osigurala svoje granice, rekao je Leko. Dodao je kako se nalazimo u povijesnom trenutku ''koji je kompleksan''.

- Postoje ozbiljna krizna i žarišna mjesta nesigurnosti u svijetu. Pitanje migranata i izbjeglica poprima zabrinjavajuće razmjere, a taj izazov prerasta iz humanitarnoga u druga pitanja, socijalna, ekonomska, kulturološka. Ova kriza može se mjeriti još jedino s ekonomskom krizom, a Hrvatska drži da daljnje širenje NATO saveza čini ujednačavanje cijeloga europskog prostora, ne samo u obrambenom nego i gospodarskom i socijalnom smislu, rekao je Leko.
 
Ovaj regionalni sastanak obuhvaća susrete ministara obrane i dužnosnika za obrambenu politiku triju regionalnih inicijativa: Američko-jadranske povelje (A-5), Foruma ministara obrane zemalja jugoistočne Europe (SEDM - South East Defence Ministerial Initiative) i Političkih direktora za obrambenu politiku zemalja zapadnoga Balkana (WBDPD - Western Balkans Defence Policy Directors).
 

Author: Hina/Služba za medije