Reiner započeo u Sarajevu svoj prvi državnički službeni posjet BiH

Sarajevo - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner danas, 16. svibnja 2016. godine započeo je u Sarajevu svoj prvi državnički službeni posjet Bosni i Hercegovini. Posjet s izaslanstvom u BiH predviđen je i sutra, 17. svibnja 2016. kada će predsjednik Hrvatskoga sabora posjetiti Mostar i Banju Luku.

Prvoga dana posjeta sastao se s članovima Kolegija oba doma PS BiH - Mladenom Bosićem, predsjedavajućim Zastupničkoga doma PS BiH, Šefikom Džaferovićem, zamjenikom predsjedavajućega Zastupničkoga doma PS BiH, Borjanom Krišto, zamjenicom predsjedavajućega Zastupničkoga doma PS BiH, Barišom Čolakom, zamjenikom predsjedavajućega Doma naroda PS BiH. Potom je uslijedio sastanak s Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te uzvraćeni posjet članovima Predsjedništva BiH koji su nedavno bili u posjetu Hrvatskoj: Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH, i Draganu Čoviću, članu Predsjedništva BiH. 

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Reiner tijekom razgovora posebno su se osvrnuli na dobre bilateralne odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine te očuvanje sigurnosti, mira i stabilnosti jugoistočne Europe. Reiner je istaknuo kako Hrvatska snažno podupire sve susjedne zemlje, pa tako i Bosnu i Hercegovinu na putu u Europsku uniju. Složili su se da u okviru gospodarske suradnje treba prihvatiti Hercegovinu jer ima ogromne resurse koji nisu valjano upotrijebljeni, posebice na ekonomskome planu. Hrvatskoj je to od posebnoga interesa jer u tom kraju živi mnogo Hrvata koji su u BiH jedan od triju konstitutivnih naroda, a Hrvatska ima i ustavnu obvezu posebno skrbiti o njima. Naravno, i o Hrvatima u ostalim dijelovima BiH jer i oni moraju uživati jednaka prava kao i ostala dva konstitutivna naroda – Bošnjaci i Srbi, kazao je predsjednik Sabora.

Također, akademik Reiner razmijenio je mišljenja i s Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH. Naglasak razgovora odnosio se na bilateralne odnose dviju država koji su ocijenjeni vrlo dobrima. Iskazana je potreba za jačanjem gospodarsko-trgovinske suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je istaknuta važnost ulaganja u prometnu infrastrukturu i energetiku kao važan preduvjet za pokretanje gospodarskoga razvoja i novih investicija.

Predsjednik Hrvatskoga sabora iskoristio je posjet BiH da se susretene i s Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom za BiH. Zaključili su da je povijesni korak za Bosnu i Hercegovinu bio podnošenje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače, te da je sad izvjesno da je Bosna i Hercegovina izabrala budućnost u Europskoj uniji. Također, izrazili su očekivanja da će se na NATO-ovu sastanku na vrhu u Varšavi u lipnju odobriti Akcijski plan za članstvo (MAP) za Bosnu i Hercegovinu. Vidljiv je napredak pri registraciji vojnih nekretnina, a izuzetno je važno da se taj proces ubrza jer će to dodatno osnažiti argumente RH i drugih BiH sklonih država članica NATO-a koje se zalažu za što skoriju aktivaciju Akcijskoga plana za članstvo (MAP) za BiH.

Tijekom posjeta Sarajevu predsjednik Sabora sastao se i s kardinalom Vinkom Puljićem, Vrhbosanskim nadbiskupom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Radni ručak akademik Željko Reiner upriličio je s Mladenom Bosićem, predsjedavajućim Zastupničkoga doma BiH, nakon čega se s izaslanstvom uputio prema Kiseljaku.

Author: Ured predsjednika Sabora