Reiner primio izaslanstvo vojvođanskih Hrvata

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner u ponedjeljak, 2. svibnja 2016., u Uredu predsjednika Hrvatskoga sabora susreo se s izaslanstvom vojvođanskih Hrvata i Velimirom Pleše, generalnim konzulom Republike Hrvatske u Subotici. 
 
Na sastanku su naglasili da je osobni angažman predsjednika Sabora Reinera poznat još od prije, a posebno iz dosadašnjih njegovih posjeta Hrvatima u Vojvodini u pogledu otvorenih pitanja, koja opterećuju međudržavne odnose s Republikom Srbijom. Također, akademik Reiner zalagao se i za pitanja koja su vezana uz položaj hrvatske manjine u Srbiji. 
 
Naime, poslije BiH vojvođanski su Hrvati najbrojnija hrvatska zajednica izvan Hrvatske. 
Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner istaknuo je da će nova Vlada Republike Hrvatske učiniti sve kako bi osigurala što bolji položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. 
 
Na sastanku su izneseni problemi diskriminacije Hrvata, kojima se priječi da u primjerenim, gradskim prostorima predstavljaju svoja znanstvena i kulturna djela te organiziraju proslave. Također, već dulje vrijeme hrvatska manjina ima problem s nedostatkom ikakve službene komunikacije s izvršnom vlašću u Srbiji. Neriješena su pitanja osiguravanja udžbenika za učenike koji polaze nastavu na hrvatskome jeziku u Vojvodini, razmjerne zastupljenosti pripadnika hrvatske manjine u državnim tijelima te pitanje informiranja na hrvatskome jeziku.

Author: Ured predsjednika Sabora