Reiner uputio čestitku za Međunarodni praznik rada

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner uputio je čestitku građankama i građanima Republike Hrvatske u povodu Međunarodnoga praznika rada.

Povijesne borbe radnika, sve njihove težnje i snovi pretočene su u jedan datum, a to j e 1. svibnja - Međunarodni praznik rada. Ovaj nam je dan spomen na velike radničke prosvjede održane  1. svibnja 1886. godine u Chicagu na kojima je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnoga obrazovanja. Naime, tog dana u sukobima s policijom poginulo je više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt.

Prava radnika, gubitak radnih mjesta i neredovita isplata plaća i danas su aktualna pitanja.

Hrvatska treba korijenite promjene i učinkovite reforme. No provedba reformi zahtjeva odricanja i promjenu pristupa prema našim svakodnevnim navikama i prema radu, a realizacija nije moguća ako ne postoji društveni konsenzus. Siguran sam da je to pravi put za napredak i gospodarski oporavak Hrvatske. Zajedničkim naporima i voljom možemo se suprostaviti krizi te stvoriti bolje ozračje i otvoriti nove mogućnosti za naše građane.

Blagdan sv. Josipa Radnika veliki papa Pio XII. odredio je da se slavi upravo 1. svibnja 1955. godine, na dan "koji  je cijeli svijet rada izabrao kao svoj praznik". Neka nam i ovaj blagdan bude poticaj za vjeru i istrajnost, a sve za bolje životne prilike te uspostavu gospodarski razvijene, socijalno osjetljive i društveno pravedne Hrvatske.

Uime Hrvatskoga sabora i u svoje ime svim radnicama i radnicima čestitam Međunarodni praznik rada.

Author: Ured predsjednika Sabora