Reiner primio u oproštajni posjet veleposlanika Češke Martina Košatku

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas, 27. lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru u oproštajni posjet Martina Košatku, veleposlanika Češke Republike.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanik Češke složili su se u tome da su bilateralni odnosi Hrvatske i Češke odlični i nisu opterećeni nikakvim otvorenim pitanjima, no na području gospodarstva još bi ih trebalo razvijati i poboljšati.

Sugovornici smatraju da bilateralna suradnja dviju država ima potencijal za još bolji razvoj prometne infrastrukture, turizma, poljoprivrede, digitalne agende, zaštite okoliša, ulaganja i investicija te suradnje u okviru EU-a i hrvatske incijative ''Jadran – Baltik − Crno more''. Hrvatsku i Republiku Češku tradicionalno povezuju prijateljski odnosi utemeljeni na geografskoj blizini, a složili su se i u tome da je uložen ogroman trud u radu na unaprjeđenju bilateralnih odnosa dviju država.

Predsjednik Hrvatskoga sabora osvrnuo se na položaj hrvatske nacionalne manjine u Češkoj koji je temeljen na korektnome odnosu mjerodavnih čeških institucija i dosljednoj primjeni relevantnoga domicilnoga zakonskog okvira. Veleposlanik Češke Republike pohvalio je primjeran odnos Hrvatske prema češkoj manjini u Hrvatskoj. Reiner je istaknuo osobni doprinos i velik veleposlanikov angažman u podizanju bilateralnih odnosa na višu razinu, posebice što se tiče turizma, te je pohvalio njegov interes za to da se Hrvatskoj približi i predstavi češka kultura.

Author: Ured predsjednika Sabora