Leko razgovarao s iranskim predsjednikom Rouhanijem o gospodarskoj suradnji

Teheran - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko sastao se u nedjelju u Teheranu s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem. 

Rouhani je tijekom susreta poručio kako za gospodarsku suradnju Hrvatske i Irana nema prepreka budući da su hrvatske tvrtke i prije bile prisutne u Iranu, a da se sada ti odnosi obnavljaju. Ocijenio je kako će dodatni zamah u tom smjeru dati potpisivanje konačnog sporazuma o nuklearnom programu te ukidanje sankcija Iranu.

Rouhani se osvrnuo i na regionalni značaj dviju zemalja te istaknuo ulogu Irana na Bliskom istoku i Hrvatske na jugoistoku Europe kao stabilizirajućih faktora. Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko naglasio je kako prijateljske odnose dviju zemalja potvrđuje i stalna razmjena političkih izaslanstava. 
  
-Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da su politički odnosi Hrvatske i Irana zajednički ocijenjeni kao vrlo dobri, čak i odlični i da te odnose treba pretočiti i konkretizirati u bolje poslovne i trgovinske odnose, investicije, kulturnu te suradnju na području znanosti. Što se tiče ocjena kriznih žarišta na Bliskom istoku, sjeveru Afrike ili vezano za odnose s Europskom unijom i izbjeglicama, imamo vrlo visok stupanj suglasnosti da je te probleme moguće riješiti samo na principijelnim odnosima i uz suradnju svih zemalja svijeta kojima je mir od interesa, istaknuo je predsjednik Sabora.
 

Author: Služba za medije