Predsjednik Sabora Željko Reiner čestitao Dan državnosti

Zagreb - 25. lipnja 1991. godine bio je povijesni dan za našu domovinu. Toga je dana Hrvatski sabor donio dvije važne odluke koje su ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Ovim je činom ispunjen san i težnja mnogih naraštaja hrvatskoga naroda za neovisnom, suverenom, slobodnom i samostalnom državom.

Nakon toga uslijedila su velika iskušenja za hrvatski narod koji je, uz velike žrtve i odricanja, u nametnutome mu ratu i srbočetničkoj agresiji, obranio svoju državu. Prisjetimo se danas, na ovaj veliki dan, naših branitelja, osobito onih koji su živote dali za slobodu i samostalnost Hrvatske te svojom žrtvom nadahnuli buduće naraštaje. Ostajemo im vječno zahvalni.

Od toga povijesnog 25. lipnja 1991. prošlo je punih 25 godina tijekom kojih se Hrvatska razvila u modernu europsku državu u kojoj se poštuju najviše društvene vrijednosti - ravnopravnost, tolerancija, dijalog i vladavina prava. Hrvatska je u tom razdoblju postala članicom NATO-a i 28. članicom Europske unije.

Danas su pred nama novi izazovi, ponajviše oni gospodarske ali i političke prirode. Na svima je nama da u ovome turbulentnome i nesigurnome vremenu upravo radi opravdanja žrtve naših predaka i osobito branitelja iz Domovinskoga rata  imamo dovoljno razboritosti i ustrajnosti da uspješno odgovorimo na njih te učinimo Hrvatsku zemljom bolje budućnosti za sve njezine građane. Vjerujem da ćemo uz zajedništvo u tome uspjeti.

Svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti u svoje ime i uime Hrvatskoga sabora.

Author: Ured predsjednika Sabora