Reiner i Köver na otvorenju "Mađarske kuće" u Vukovaru

Vukovar - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner i Laszlo Köver, predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske, koji je došao u službeni posjet Hrvatskoj sastali su se danas u Vukovaru u prigodi otvorenja ''Mađarske kuće''.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske s izaslanstvom položili su vijence na Memorijalnome groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru, a potom su ispred vukovarske Gradske uprave posadili  stablo prijateljstva. Predsjednici su otvorili ''Mađarsku kuću'' u Vukovaru, nakon čega je pozdravnim govorom Robert Jankovics, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, pozdravio sve nazočne.

Prigodnim govorom obratili su se Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, akademik Željko Reiner, predsjednik Hrvatskoga sabora, i Laszlo Köver, predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske.

U svom govoru predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je: ''Ovaj hvalevrijedan projekt realiziran je uz financijsku pomoć lokalne zajednice i mađarske vlade te vrijednim radom volontera, čime je jasno pokazano da se uz dobru volju i zajedništvo mnogo toga može ostvariti. Osim Mađarske kuće postoji još drugih projekata, poput Hrvatskoga kazališta u Pečuhu, koji se zajednički financiraju od strane Hrvatske i Mađarske i smatram da takav model suradnje treba nastaviti i u budućnosti.''

Hrvatska i Mađarska izvrstan su primjer dobrosusjedskih odnosa u zaštiti nacionalnih manjina jer su obje države potpisale Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj još 5. ožujka 1995. godine u Osijeku, a što je najvažnije, taj se sporazum uistinu i provodi.

Službeni razgovori akademika Željka Reinera, predsjednika Hrvatskoga sabora, s Laszlom Köverom, predsjednikom Nacionalne skupštine Mađarske, predviđeni su sutra, 2.lipnja 2016. godine u Hrvatskome saboru. 

Author: Ured predsjednika Sabora