Reiner primio u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Andrewa Dalgleisha

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner primio je danas u nastupni posjet u Hrvatskome saboru Andrewa Dalgleisha, veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskoga sabora i veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske složili su se u tome da su dosadašnji bilateralni odnosi iznimno dobri, no ipak postoji jedno otvoreno pitanje, a to je pristup tržištu rada hrvatskih državljana u Velikoj Britaniji.

Hrvatska i Velika Britanija imaju dobru suradnju na područjima od zajedničkog interesa u sklopu Europske unije, posebice NATO-a. No potencijala za produbljivanje gospodarske suradnje ima na brojnim područjima, kao što su: energetski sektor, brodogradnja, infrastruktura, prehrambena industrija, obrambena industrija i turizam. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora posebice je istaknuo potrebu unapređenja odnosa i suradnje na parlamentarnoj razini dviju zemalja. 

Smatraju da je parlamentarna diplomacija jedan od najboljih načina da se unaprijedi razumijevanje te suradnja dviju država, posebice zbog otvorenijeg pristupa i izravne komunikacije. Sugovornici su se složili u tome da će nastaviti graditi postojeću visoku razinu bilateralne suradnje te da će i dalje biti konstruktivni partneri u sljedećem razdoblju.

Author: Ured predsjednika Sabora