Predsjednik Sabora sastao se s predsjednikom iranskog parlamenta Larijanijem i ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Ne'matzadehom

Teheran - Predsjednik iranskog parlamenta Ali Ardeshir Larijani dočekao je u subotu hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio predsjednik Sabora Josip Leko na početku službenog posjeta Iranu. 

Tijekom susreta Leko i Larijani razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku i aktualnoj terorističkoj krizi zbog takozvane islamske republike. No, glavni fokus sastanka bio je na jačanju bilateralne suradnje pogotovo na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu. 

Razgovaralo se, među ostalim, o suradnji sa splitskim sveučilištem na području tehničkih, informatičkih i medicinskih znanosti. Iranu bi uskoro trebale biti ukinute sankcije pa je ta mnogoljudna zemlja postala osobito zanimljiva našim poduzetnicima. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora istaknuo je da je i tijekom najveće zatvorenosti Irana Hrvatska održavala dobre političke odnose s Iranom. -Mogu reći da je naša posjeta Parlamentu Islamske Republike Irana od velike važnosti za nastavak te suradnje i konkretizaciju te dobre političke suradnje na gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i investicijskom polju, rekao je Leko na konferenciji za tisak nakon sastanka s Larijanijem. 

-U današnjem razgovoru razmotrili smo sektore u kojima možemo imati bolju suradnju, posebno na području zajedničkih investicija gdje se hrvatski gospodarstvenici mogu angažirati u Iranu. Razmotrili smo sve prijedloge, a oni će poslije toga nastaviti razgovore u Gospodarskoj komori Irana, dodao je Larijani. 

Kasnije tijekom dana, predsjednik Sabora i gospodarsko izaslanstvo susreli su se s ministrom industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohammadom Rezom Ne'matzadehom. (izvor: HRT)
 

Author: Hrvatska radiotelevizija