Održan Dan otvorenih vrata Hrvatskoga sabora

Zagreb – U povodu obilježavanja 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor organizirao je šesti put manifestaciju Dan otvorenih vrata. Posjetitelji su tom prigodom razgovarali s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom, a posebno su ih zanimala prava i dužnosti zastupnika. 

U nedjelju, 9. listopada 2016. od 10.00 do 17.00 sati posjetitelji su mogli ući u zgradu Hrvatskoga sabora bez prethodne najave. Za tu prigodu pripremljen je poseban program obilaska koji uključuje i prostore koji su izvan uobičajenih programa za posjetitelje. 

Tako su posjetitelji imali prigodu vidjeti Sabornicu, Malu vijećnicu, protokolarne dvorane i salone, repliku Bašćanske ploče, reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine i Sabora, poprsja saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frane Supila, Vladimira Nazora te prvoga predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića.

Program razgleda uz stručno vođenje trajao je oko 25 minuta, a za strane goste organizirana su i vođenja na engleskom jeziku. Posjetitelji su imali priliku susresti se i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Željkom Reinerom. Između ostalih pitanja, poseban interes pokazali su za ovlasti Sabora, prisutnost saborskih zastupnika na sjednicama, aktivnosti saborskih tijela te za prava i dužnosti bivših i budućih zastupnika.

Author: Služba za medije