Predsjedniku Sabora Leki dodijeljena Nagrada "Miko Tripalo" za doprinos promicanju ljudskih prava i sloboda

Zagreb - Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u utorak je u povodu obilježavanja 10. prosinca - Međunarodnoga dana ljudskih prava, dodijelio nagrade zaslužnima za promicanje ljudskih prava i sloboda, među kojima i predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki. 

Nagrada "Miko Tripalo", koja se dodjeljuje dužnosnicima i političarima za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde, ove je godine pripala dosadašnjemu predsjedniku Hrvatskoga sabora Josipu Leki. HHO je u obrazloženju naveo da je civilizirano i smirujuće Lekino ponašanje u protekloj "ludoj" godini jedan od razloga za dodjelu nagrade. "U vrijeme kad se u Hrvatskoj vodi pravi rat riječima, smireno, civilizirano djelovanje bez prejakih riječi osobe koja je obavljala drugu dužnost po rangu u Hrvatskoj bila je itekako važna", smatraju u HHO-u.

Leko je na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici rekao kako njegovo djelovanje nije motivirano ikakvim priznanjima i nagradama već je plod njegove intime temeljene na vrijednostima koje nosi iz kućnoga odgoja te iz odgoja onih koji su ga učili politici.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je HHO-u povelju Republike Hrvatske, a predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička odlikovala je Redom Stjepana Radića. Urednicima emisije "Pomorska večer" Hrvatskoga radija, koja se emitira preko radijskih centara HRT-a,  dodijeljena je nagrada "Joško Kulušić". Nagradu  "Sulejman Mašović-Jovan Nikolić-Luka Vincetić" za doprinos u promicanju međureligijskoga dijaloga, ekumenizma i vjerske tolerancije u Hrvatskoj dobio je otac Antun Cvek, poznati "isusovac na biciklu", utemeljitelj udruge "Kap dobrote" koji je sa skupinom dragovoljaca pružao ruku podrške najpotrebitijima – bolesnima, napuštenima i gladnima. (Hina)
 

Author: Hina/Služba za medije