Predsjednik Sabora Jandroković na komemorativnom skupu u Spomen-području Jasenovac

Jasenovac - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u nedjelju je sudjelovao na službenoj komemoraciji u Spomen-području Jasenovac, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a u spomen na 22. travnja 1945. i u povodu 73. obljetnice proboja logoraša.

Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve, koju su molili katolički svećenik i muslimanski imam.

Komemoraciji kod Kamenog cvijeta prisustvovali su uz predsjednika Hrvatskog sabora predsjednik Vlade Andrej Plenković i Ivan Zvonimir Čičak kao izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović te su položili zajednički vijenac za žrtve u ime Predsjednice Republike, Hrvatskoga sabora i Vlade. 

-Nadam se da je ovo zadnja godina da imamo više kolona i da ćemo naći dovoljno mudrosti, razboritosti, ali i hrabrosti, međusobnog uvažavanja kako bi smo iduće godine svi zajedno, dostojanstveno, došli ovdje i iskazali počast žrtvama, izjavio je predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković prije početka službene komemoracije. -Moramo poslati poruku da se takvo što više nikada ne smije dogoditi, poručio je Jandroković.

Nakon komemoracije predsjednik Sabora upisao je u knjigu dojmova: "Povodom 73. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac, u ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime, izražavam najdublju sućut i poštovanje prema svim žrtvama tog strašnog logora. Ustaški logor Jasenovac bio je zlo. A svako zlo treba jasno osuditi i ne dozvoliti da se ikad više ponovi. On je ujedno i opomena budućim naraštajima da se to nikad ne zaboravi."

Author: Hina/Služba za medije